İstanbul Dragos Psikoloji

Gözlemci Benlik: Farkındalığa Dokunmak

Farkındalık, yararsız düşüncelerden zihinsel olarak uzaklaşmayı sağlar.

Gözlemci benlik, bağlam olarak benlik, kabul ve bağlılık terapisinin temel bir bileşenidir. Bu, sizin fark eden parçanızdır ve gözlemci benliği farkındalık olarak düşünebilirsiniz. Zihninizin iki bölümü olduğunu düşünün. Düşünen (düşünceler, imgeler, anılar üreten) bir bölüm ve fark eden ya da herhangi bir andaki deneyiminizin farkında olan bir bölüm.

Gözlemci benlik, deneyiminizin tüm parçalarını barındıran bir arena ya da gökyüzü gibidir. Düşünceleriniz, hisleriniz, fiziksel duyumlarınız ve anılarınız gökyüzünden geçen hava durumudur. Gökyüzü sabit ve değişmezdir ve hava durumundan zarar görmez. Hava sürekli değişir ve ne tür bir hava olursa olsun – düşünceleriniz, duygularınız ve fiziksel hisleriniz ne olursa olsun – gökyüzünün buna yeri vardır ve onu tutabilir.

Gözlemci benlik deneyimlerinizi gözlemler, onları yargılamaz. Bu, zihinsel olarak geri adım atabileceğiniz ve deneyiminizi fark edebileceğiniz bir bakış açısıdır. Bu perspektiften, deneyiminizin sadece üzerinde durulması kolay olan belirli yönlerini değil, tüm deneyiminizi görmek daha kolaydır. Örneğin, hoş olmayan deneyim parçaları üzerinde durmak doğaldır. Endişeler, ağrı gibi rahatsız edici fiziksel duyumlar veya utanç duyguları uyandıran anılar.

Deneyiminizin bazı kısımlarıyla aşırı özdeşleşebilir ve kendinizi onlarla tanımlanmış hissedebilirsiniz. Belki de kendinizi endişeli veya kronik ağrılı olarak tanımlıyorsunuz ve deneyiminizin bu bir parçası benlik duygunuzu tüketiyormuş gibi hissediyorsunuz. Gözlemci benliğin farkında olmak, karmaşık ve çok yönlü bir kişi olduğunuzu ve ağrınızdan, endişenizden veya mücadele ettiğiniz her neyse ondan daha fazlası olduğunuzu fark etmenize yardımcı olabilir.

Gözlemci benlik, faydasız düşüncelerle aranıza zihinsel mesafe koymanıza ve deneyiminizin küçük bir parçasının size yapmanızı söylediği şeylere göre değil, daha eksiksiz bir benlik duygusuna dayanarak değerlere dayalı seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, kaygı size dışarı çıkmamanızı ve arkadaşlarınızla buluşmamanızı söyleyebilir. Ancak, ilişkilerinize değer veriyorsunuz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmemek, kaygınızı geçici olarak azaltsanız bile uzun vadede izole edici ve tatminsiz hissettiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir